Antonia Elisabeth Korvezee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Antonia Elisabeth (Toos) Korvezee (Wijnaldum, 8 maart 1899 - Den Haag 17 januari 1978) werd op 14 april 1954 de eerste vrouwelijke hoogleraar van de Technische Universiteit Delft. Haar benoeming tot buitengewoon hoogleraarschap in de theoretische scheikunde, was min of meer een compensatie voor eerder misgelopen leerstoelen. Al in 1936 werd zij voor het eerst voorgedragen. Voor haar hoogleraarschap was Korvezee al lector in de theoretische scheikunde. Haar hoogleraarschap was op persoonlijke titel en met behoud van het salaris van het lectorschap.

Korvezee was gespecialiseerd in radioactiviteit. In 1930 promoveerde zij. In de jaren daarna verbleef zij twee keer een half jaar in Parijs in om aan het bekende laboratorium van Marie Curie onderzoek te doen naar radioactiviteit. Ondanks haar specialiteit werkte Korvezee niet mee aan de opzet van de latere reactorcentrum op het terrein van de Technische Universiteit Delft.

Veel mensen zagen Korvezee als een feminist, ze was echter nooit actief betrokken bij de vrouwenbeweging. In 1989 stelde de Technische Universiteit Delft een jaarlijks emancipatieprijs in waaraan haar naam verbonden werd, maar deze werd na enkele jaren weer opgeheven.

Een straat en een collegezaal op de campus van de TU Delft zijn naar haar vernoemd, en Nijmegen heeft sinds 2013 een Toos Korvezeepad.

In 2017 werd prof. dr. ir. Antonia Elisabeth Korvezee geselecteerd ter uitbreiding van de Alumni Walk of Fame omwille van het 175-jarig bestaan van de TU Delft. Korvezee kreeg deze award omdat zij de eerste vrouwelijke hoogleraar was aan de Technische Hoogeschool.

Externe link[bewerken]

  • Biografie Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
Portal.svg Portaal Scheikunde