Brand (Aken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brand
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Brand
Brand (Aken)
Brand (Aken)
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Aken
Coördinaten 50° 45′ NB, 6° 9′ OL
Algemeen
Inwoners 18.000
Overig
Postcodes 52076, 52078
Netnummer 0241
Behoort tot gemeente sinds 1972-01-01
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Brand is een plaats en stadsdeel in de Duitse gemeente Aken, deelstaat Noordrijn-Westfalen, en telt 18.000 inwoners. De plaats ligt ten zuidoosten van Aken en is via het stadsdeel Forst vastgegroeid aan de stad, maar de scheiding is fysiek aanwezig door de autosnelweg A44.

Tot 1972 was Brand een zelfstandige gemeente, daarna werd het door gemeentelijke herindeling met enkele andere gemeenten samengevoegd met Aken. Brand bestaat uit de delen Brand, Freund, Krauthausen, Niederforstbach, Brander Feld en Rollef.

Wapen en symbool[bewerken]

Het symbool van Brand: de Brander Stier

Het Brander wapen is horizontaal verdeeld in twee delen en toont in het bovenste deel een Cornelius hoorn als symbool van het behoren tot de voormalige Abdij van Kornelimünster. Het onderste deel toont een brandende drieberg. Hier symboliseren de drie heuvels de drie wijken van Brand, Freund, Brand en Niederforstbach, die elk op een kleine heuveltje liggen. Het vuur staat voor de plaatsnaam Brand, waarvan de etymologische herkomst nog niet bekend is.

Het symbool van de stadsdeel Brand is de Brander Stier, het bronzen beeld staat op de marktplaats. Hij is afgeleid van de Cornelius hoorn uit het wapen en symboliseert tegelijkertijd de vermeende koppigheid van de inwoners uit Brand.