Delft Aerospace Rocket Engineering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
DARE
Delft Aerospace Rocket Engineering
Algemene informatie
oprichting 2001
ledental 80
President Karlo Rado
Projecten SRP, Canstat, Aether en Stratos III
website dare.tudelft.nl

Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) is een studentenvereniging uit de Nederlandse stad Delft. DARE houdt zich bezig met het ontwerpen, bouwen en lanceren van experimentele raketten, onder andere voor de Nederlandse CanSat-competitie. DARE heeft op dit moment ongeveer 100 leden.

Geschiedenis[bewerken]

In 2001 begon DARE als een commissie van VSV Leonardo da Vinci, de studievereniging van Lucht- en Ruimtevaarttechniekstudenten aan de TU Delft. In 2002 vloog DARE zijn eerste volwaardige raket, de DX1. In 2005 werd de commissie ondergebracht in stichting Universalis. In de daaropvolgende jaren is DARE uitgegroeid tot een op zich staande vereniging. In 2006 sloot DARE zich aan bij de Nederlandse Amateur Vereniging voor Raketonderzoek (NAVRO). In datzelfde jaar vond ook een succesvolle lancering van de CanSat Launcher plaats. Een werkende raket was wat er nodig was om aan de Nederlandse CanSat competitie mee te kunnen werken. Sinds 16 april 2010 is DARE een zelfstandige vereniging per notariële akte.

CanSat competitie[bewerken]

DARE bouwt de raketten die gebruikt worden in de Nederlandse CanSat-competitie. De eerste versie van deze raket werd in 2005 ontwikkeld en gelanceerd. In 2007 werden zes CanSats met drie verschillende raketten gelanceerd. In 2008 is dit aantal uitgebreid tot tien CanSats met vijf verschillende raketten.

Project Stratos[bewerken]

Stratos[bewerken]

Het grootste lopende project van DARE gedurende 2008 was het Stratos-project. Doel van Stratos was om in het begin van 2009 een tweetrapsraket in Zweden te lanceren die het Europese hoogterecord voor amateurraketten moet verbreken, dat op dat moment op 10,7 kilometer stond. De Stratos raket wordt aangedreven door een vaste-brandstofmotor werkend op een combinatie van sorbitol en kaliumnitraat. Op 17 maart is de Stratos op Esrange gelanceerd naar een Europees record van 12,2 kilometer.

Stratos II[bewerken]

In 2010 is DARE begonnen met het ontwikkelen van een opvolger, genaamd Stratos II. De Stratos II moet een hoogte van ten minste 50 kilometer bereiken. Voor de voortstuwing van Stratos II wordt een hybride-brandstofmotor genaamd DHX-200 Aurora, gebruikt welke op lachgas (NO2) en een combinatie van sorbitol, paraffine en aluminium poeder loopt. De motor levert een maximale stuwkracht van 12000 Newton stuwkracht en levert een totale impuls van 170000 Newton seconden.

In oktober 2014 is geprobeerd de Stratos II raket te lanceren in Spanje, ten zuiden van het stadje Huelva. Door technische problemen met de brandstoftoevoer is deze lanceerpoging mislukt.

Stratos III[bewerken]

Stratos III is een niet herbruikbare sondeerraket, ontworpen en gebouwd door het studententeam Delft Aerospace Rocket Engineering van de TU Delft. Het project is gestart in 2016 als een opvolger van Stratos II+, met als doel het Europeese hoogterecord opnieuw te verbreken, wat op dit moment in handen is van het Duitse team HyEnD.

De Stratos III raket is 8,2 m. hoog en wordt voortgestuwd door de DHX-400 Nimbus, een 400 kNs impuls hybride raketmotor. De Nimbus gebruikt lachgas als oxidator en een mix van kaarsvet, sorbitol en aluminium poeder als brandstof. De tank is gemaakt van koolstofvezel met een aluminium liner en is in staat om 174 kg lachgas op te slaan onder een druk van 60 bar. De Nimbus is krachtigste door studenten gebouwde hybride raketmotor, met een maximale stuwkracht van 25 kN [1].

De raket lanceert een prototype vluchtcomputer van het NLR welke mogelijk gebruikt kan worden voor het toekomstige Europeese SMILE lanceervoertuig. Hiernaast heeft Stratos III een livestream-mogelijkheid, waardoor iedereen over de wereld de recordpoging kan volgen.

Stratos III wordt gelanceerd van El Arenosillo van Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial, dichtbij Sevilla in Spanje. Het lanceervenster opent 16 juli 2018 en sluit 27 juli 2018.

Scrambled egg competition[bewerken]

Om nieuwe leden te trainen in het bouwen van raketten houdt DARE sinds 2006 elk jaar de 'scrambled eggs competition'. Binnen deze competitie moet er een ei naar 1 km gelanceerd worden (en heel terugkomen) met een budget van 75 euro en een aangeleverde motor.

Advanced Propulsion program[bewerken]

Naast het bouwen van 'reguliere' raketten en motoren doet DARE ook onderzoek naar vloeibare-brandstofmotoren en hybride brandstofmotoren. Onder de werknaam Deimos, Satinê en Eris zijn verschillende motorconcepten ontworpen, gebouwd en getest. Binnen dit programma worden nog steeds nieuwe concepten uitgewerkt.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  • Static fire on Youtube. Geraadpleegd op 13 July 2018.