Henk Slebos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Henk Slebos (Elburg, 1943) is een Nederlands ingenieur en zakenman. Hij studeerde metaalkunde (1969) aan de Technische Universiteit Delft, waar hij bevriend raakte met Abdul Qadir Khan.

In 1978 begon Slebos met zijn bedrijf Slebos Research, na eerder voor de Koninklijke Marine en Explosive Metal Works Holland gewerkt te hebben. Zijn bedrijf richtte zich onder meer op de export van goederen naar Pakistan, waar zijn vriend Khan onderzoek verrichtte naar het verrijken van uranium. Khan werd in 1983 bij verstek veroordeeld in Nederland voor spionage, maar dat vonnis werd later vernietigd vanwege een vormfout. Slebos zelf werd in 1985 tot 1 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het uitvoeren van een oscilloscoop naar Pakistan via de Verenigde Arabische Emiraten. In hoger beroep werd die straf in 1986 teruggebracht tot zes maanden voorwaardelijk en een geldboete van 20.000 gulden. Slebos bleef daarna exporteren naar Pakistan.

Op 16 december 2005 werd Slebos tot 1 jaar gevangenisstraf - waarvan 8 maanden voorwaardelijk - veroordeeld voor het meerdere malen exporteren van goederen zonder exportvergunning (manometers, O-ringen, tri-ethanolamine en grafiet). Zijn bv's werden daarnaast een geldboete van zo'n 100.000 euro opgelegd.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]