Hond Bob Zwart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
19-03-2018
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Hond Bob Zwart is een stichting in Breda die jongeren helpt en begeleidt bij het zelfstandig opzetten van theater- en andere kunstproducties.

Oprichting[bewerken]

Hond Bob Zwart is opgericht op 23 mei 2006 door Ad Vlemmix, Myrthe Michielsen, Fenna Lampe en Stanske Lomans. Het idee van de stichting is geboren uit jongeren theatergroep Johnny Speelt, die een soortgelijke methode al enkele jaren handhaafde bij het maken van hun toneelstukken. De eerste twee theatergroepen die onder Hond Bob Zwart begonnen waren Johnny Speelt en Grote Ogen. Hun allereerste productie was echter de speelfilm Allez Hop!

Doel[bewerken]

De stichting staat voor zelfwerkzaamheid bij jongeren. Alles wat er komt kijken bij het produceren en regisseren van een voorstelling moet door de jongeren zelf gedaan worden. Van het maken van het decor tot de regie en de productie.

Werkproces[bewerken]

Gedurende dit proces worden de jongeren begeleid door professionals, zoals de Juup Luijten, die de jongeren uitleg geeft over de creatieve aspecten van het vak en hun daarin artistiek begeleidt. De productie begeleiding wordt gedaan door Nikki Poppelaars en zakenman Ad Vlemmix die helpen bij het maken van een begroting en het benaderen van een sponsor. Hond Bob Zwart werkt ook samen met een aantal instanties binnen Breda, zoals de Nieuwe Veste, centrum voor de kunsten, en De Grott/Para, twee kleinkunsttheaters in Breda. Door deze samenwerkingspartners kunnen de jongeren vaak tegen een gereduceerde prijs of met minder gedoe faciliteiten regelen die noodzakelijk zijn.

Theatergroepen[bewerken]

  • Johnny Speelt

Johnny Speelt is opgericht in 2004, maar opereert sinds 2006 onder de vleugels van stichting Hond Bob Zwart. De eerdere stukken van Johnny Speelt, Loods 9a en Daphne, waren erg populair bij jongeren en het succes van deze stukken leidde uiteindelijk tot het oprichten van Hond Bob Zwart. In maart 2007 ging hun eerste 'echte' Hond Bob Zwart-stuk in première: Uurwerk. Het theaterstuk speelde met tijd en structuur, door hetzelfde verhaal drie keer te vertellen, maar telkens met een andere afloop.

  • Grote Ogen

De groep Grote Ogen werd samengesteld aan de hand van een auditie in de Para, door stichting Hond Bob Zwart. Hun eerste theatervoorstelling, de drama/komedie Stuk, ging in april 2007 in première. De voorstelling draaide om de invloed van de media, uiteindelijk resulterend in Dr. Phil die iemand aanspoort om haar ex-man te vermoorden.

  • Pups

Theater producties[bewerken]

Jaar Titel Theatergroep Opmerking
2003 Loods 9A Johnny Speelt
2004 Daphne Johnny Speelt
2005 Crime Passionel Johnny Speelt twee meisjes
2005 After Party Johnny Speelt monoloog
2005 STUK Grote ogen
2006 Het lot dobbelt niet Johnny Speelt
2006 Liever niet! Grote ogen
2007 Slingers en roze koeken Johnny Speelt
2008 Kraamtraandagen Johnny Speelt
2008 Heimwee Grote ogen Het bestek
2009 Kuipvlees Pups kortharig
2010 Bevrijd gevonden Pups kortharig
2011 Liefde is een moeilijk woord Pups kortharig
2012 Fantoom Pups
2013 Karma is a bitch Pups
2014 Welkom in de groene zone Pups
2015 En nu zit ik vol.

Film producties[bewerken]

  • Allez Hop!

Allez Hop! is een zeventig minuten durende no-budget speelfilm, geregisseerd door Ivo van Aart. Het was de eerste productie van Hond Bob Zwart. De film, waarvan een groot deel van de cast bestond uit (ex-)leden van Johnny Speelt, ging op 4 november 2006 in première in de Nieuwe Veste in Breda. In januari 2007 was de film te zien op TV&Co. De film draaide om de twee jeugdige meesteroplichters Frank en Ed. Om een weddenschap met Eds halfzusje Lianne te winnen moeten de twee ervoor zorgen dat schoonheid Annamaria verliefd zou worden op Frank. Al hun trucs moesten ze uit de kast halen in de film, die door de makers zelf een romcon genoemd werd (een portmanteau van de woorden romcom, een veelgebruikte term voor romantische komedie, en con-film, Engels voor oplichtersfilm).

  • Total Loss

Total Loss is de tweede Hond Bob Zwart-film. Hoewel de productie qua project lijkt op die van Allez Hop!, is hij inhoudelijk compleet anders. De mozaïekfilm draait om drie jongeren en hun afzonderlijke verhaallijnen. De makers duiden het genre van de film aan als absurd drama. De film zal naar verwachting in november 2007 in première gaan.

Externe links[bewerken]