Jeugdsportfonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Jeugdsportfonds is een sinds januari 2011 CBF-gekeurde stichting, die zich inzet om kinderen te ondersteunen die, door het ontbreken van financiële middelen bij de ouders, niet bij een sportvereniging kunnen sporten.

Ambassadeurs[bewerken]

Bert van Marwijk

De bekendste ambassadeur van het Jeugdsportfonds is Bert van Marwijk, oud bondscoach van het Nederlands voetbalelftal.

Geschiedenis[bewerken]

Het Jeugdsportfonds is in 1999 opgericht door Harrie Postma. Als gezinsvoogd was hij betrokken bij de hulpverlening aan een 12-jarige jongen in de Bijlmer, die zwaar was getraumatiseerd door de Bijlmerramp in 1992. Bekende therapieën hadden weinig effect. Postma zag dat de jongen graag wilde voetballen, en zorgde ervoor dat de jongen lid kon worden van een voetbalvereniging. Hij zag hoe de jongen opknapte en daarmee was de basis gelegd voor het Jeugdsportfonds.

Vandaag de dag werkt het Jeugdsportfonds met een centraal kantoor in Amsterdam en 32 lokale afdelingen. Het Jeugdsportfonds zorgt ervoor dat jaarlijks veel kinderen kunnen sporten bij een sportvereniging.

Werkwijze[bewerken]

Het Jeugdsportfonds heeft de volgende werkwijze: alleen een professional in de omgeving van het kind (bijvoorbeeld een huisarts, een leraar of een welzijnsmedewerker) kan als intermediair een kind uit een arm gezin aanmelden bij het Jeugdsportfonds in de eigen gemeente. Per kind financiert de stichting een maximaal bedrag per jaar. Dit geld is bestemd voor de contributie van de sportclub en de aanschaf voor de sportkleding. Nadat de aanvraag geaccordeerd is, wordt het geld rechtstreeks overgemaakt naar de sportvereniging en de sportwinkel zodat het kind binnen een paar weken na de aanvraag kan gaan sporten.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]