Kargadoor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kargadoor
Kargadoor Logo.png
Locatie Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
Huidig gebruik Sociaal-cultureel activiteitencentrum. Verhuur van zalen en vergaderruimtes.
Opening 1961
Overig
Verdiepingen 3
Afbeeldingen
Pand van de Kargadoor aan de Oudegracht 36 Utrecht
Pand van de Kargadoor aan de Oudegracht 36 Utrecht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Kargadoor is een cultureel en maatschappelijk podium aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht. De stichting biedt een podium aan dichters en schrijvers, muzikanten, acteurs en stand-upcomedians. Men organiseert debatten, multiculturele bijeenkomsten en cabaret. De Kargadoor heeft drie betaalde medewerkers en draait voor het grootste gedeelte op stagiaires en vrijwilligers. Inkomsten komen uit verhuur van zalen en vergaderruimtes. De Kargadoor biedt onderdak aan de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging, Rechtswinkel, Stichting Mensenrechten Advocaten (SMA), Stichting ACTA Rechtshulp, Stichting Borderline en Stichting Peace Brigades International (PBI).

Geschiedenis[bewerken]

In 1961 begon de Kargadoor als het Utrechts Jongerencentrum[1] aan de Zuilense Marnixlaan, ook wel Centrum voor ludieke evenementen genoemd. Door rechts werd het gezien als broeinest, door links als broedplaats. In 1969 werden er door Stichting PANN de eerste PANN-Feesten door en voor homo-jongeren georganiseerd. Op 31 januari 1970 nam de organisatie, met financiële steun van de gemeente, zijn intrek in het door architect Mart van Schijndel ontworpen pand[2] aan de Oudegracht 36 als Centrum voor Informatie. De architect nam het gebouw in zijn werkoverzicht op als Opus 1. In datzelfde jaar organiseerde Willem Hoogendijk vanuit de Kargadoor de eerste milieudemonstraties[3] in Nederland. Hoogendijk stond aan de wieg van de Aktie Strohalm en Stichting Milieu-educatie. In de jaren 1970 werd in de Kargadoor de gezeefdrukte Utrechtse Muurkrant[4][5] gemaakt door (ex-)studenten en wekelijks overal in Utrecht aangeplakt. Het was een blad, dat graag publiceerde over onder andere misstanden door en acties tegen huisbazen, bedrijfsleiders, het gemeentebestuur, de regering en Amerikaanse 'imperialisten'. De Muurkrant was anoniem, alleen de plaats waar een kopijbus stond (Jongerencentrum de Kargadoor) was bekend.

Open Jongeren Centrum De Raadskelder, RASA en de Kargadoor vormden vanaf 1971 de Stichting Vrije Sentra (SVS)[6], die echter in 1984 geliquideerd werd. Vanaf dat moment moest de Kargadoor het zonder overheidssubsidie zelf zien te redden. Op 31 januari 2010 vierde de Kargadoor haar 40-jarige bestaan aan de Oudegracht waarbij de grote zaal werd omgedoopt tot de Sonja van der Gaastzaal: de naam van de voorzitter van de Robert Baeldestichting die als oprichter van de Kargadoor geldt.

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]