Lousberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor de Nederlandse actrice, zie Anne Martien Lousberg.
Blik op de Lousberg vanuit Laurensberg.

De Lousberg is een opvallende heuvel in de stad Aken (Noordrijn-Westfalen), net ten noorden van de stadsring bij de Marienturm. Hij ligt 264 meter boven zeeniveau.

Het is een geïsoleerde heuvel die ontstond tijdens het bovenkrijt, vergelijkbaar met een getuigenheuvel. De zeespiegel steeg waardoor zand- en kalkhoudende sedimenten afgezet werden.

De Lousberg-sage[bewerken]

Volgens de sage van Aken hadden de inwoners van Aken tijdens de bouw van hun dom een geintje uitgehaald met de duivel. Zij beloofden hem de eerste levende ziel die de dom zou betreden. Toen de dom af was, dreven zij een wolf, die ze in de Ardennen gevangen hadden, de dom in. Toen de duivel hierachter kwam, sloeg hij uit woede hard de bronzen deur van de dom dicht, maar zijn duim kwam tussen de deur terecht en brak af. Uit wraak besloot de duivel zand van de Noordzee op de dom gooien. Hij laadde zakken vol met Noordzeezand en droeg deze richting Aken. Het was zeer warm en in de buurt van Aken kwam hij een vrouw tegen. Moe van het sjouwen in het warme weer vroeg de duivel aan haar hoe ver het nog was naar Aken. Zij had de duivel echter herkend en antwoordde dat het nog zeer ver was. Ontmoedigd besloot de duivel niet verder te gaan en liet hij het zand ter plekke liggen. Dit werden de huidige Lousberg en heuveltjes eromheen.

Volgens een andere versie toonde de vrouw de duivel een crucifix, toen zij hem tegenkwam, waarop de duivel door de onmiddellijke pijn het zand liet liggen.

Als herinnering aan deze sage bevinden zich op de bronzen deuren van de dom twee wolfskoppen en een bronzen duim.

De obelisk.

Externe links[bewerken]