Ningbo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ningbo
宁波
Stad in de Volksrepubliek China Vlag van China
Ningbo
Ningbo
Situering
Provincie (zìzhìqū) Zhejiang
Coördinaten 29° 52′ NB, 121° 33′ OL
Website ningbo.gov.cn
Foto's
Ningbo montage.jpg
Portaal  Portaalicoon   China
Ningbo
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 宁波
Traditioneel 寧波
Pinyin Níngbō
Wade-Giles Ning-po
Dapenghua Nàng Pôh
Shanghainees [niŋ˩ poʔ]
Letterlijke vertaling "Rustige golven"

Ningbo is een grote havenstad in China, provincie Zhejiang. De - zeer snel groeiende - stad ligt in het zuiden van de Hangzhou Baai. Het inwoneraantal bedroeg in 2007 ongeveer 1.100.000 personen.

Ningbo is een van de oudste Chinese steden, met een geschiedenis die teruggaat tot 4800 voor Christus. De stad stond in de Tang-dynastie samen met Yangzhou en Kanton bekend als een van de grootste handelshavens. Ningbo was een van de vijf Chinese havens die werden geopend door het Verdrag van Nanjing in 1842, aan het einde van de Opiumoorlog tussen Engeland en China. Tijdens de oorlog namen de Britse strijdkrachten de stad in, na de versterkte stad Zhenhai aan de monding van de rivier de Yong te hebben veroverd op 10 oktober 1841.

In 2011 was het de op zes na grootste haven van de wereld gemeten in goederenoverslag. Dit is ook het gebied waar een aantal van de grote fabrikanten van staal en bevestigingsmateriaal gevestigd zijn. In 2008 is een gigantische brug van 36 kilometer lang in gebruik genomen, de Hangzhou Baai-brug, die Ningbo met Shanghai verbindt.

Bekende personen geboren in Ningbo of die Ningbo als jiaxiang hebben[bewerken]