Sijthoff-planetarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Sijthoff-planetarium was een planetarium in Den Haag.

Het planetarium werd opgericht in 1934 door Albertus Willem Sijthoff jr. (1883-1965) van A.W. Sijthoff's Uitgeversmaatschappij. De officiële opening was op 20 februari 1934 door directeur A.W. Sijthoff in bijzijn van Prins Hendrik. Het publiek mocht een dag later naar binnen. Het planetarium was op de hoek van de Wagenstraat en de Grote Markt, boven in het gebouw van de Haagsche Courant. In het planetarium werd de werking van het zonnestelsel en heelal uitgelegd met behulp van een Zeiss-projector.

Op 29 januari 1976 werd het planetarium door een brand verwoest. De Zeiss-projector kon worden gered maar het was niet duidelijk of deze nog weer kon worden gebruikt na de door de brand opgelopen schade. Vele jaren werd de projector bewaard in het depot van het Museon. Begin 21ste eeuw werd een begin gemaakt met de restauratie welke anno 2018 moet leiden tot wederingebruikname.[1]

Niet lang na de brand werd naast het Haags Gemeentemuseum begonnen met het opzetten van een nieuw theater; hierin zouden zowel planetariumvoorstellingen als IMAX-filmvoorstellingen vertoond worden. Het theater, dat Omniversum ging heten, werd door A.G. Sijthoff, de zoon van A.W., geopend op 7 december 1984 en was het eerste IMAX Dome-theater in Europa.