Stichting Academisch Erfgoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Stichting Academisch Erfgoed (SAE) is een stichting waarin Nederlandse universiteiten zijn vertegenwoordigd. Dit zijn de Universiteit van Amsterdam, de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden, de Universiteit van Maastricht, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit Amsterdam. de UR Wageningen en de Universiteit Utrecht.

De SAE fungeert als netwerk voor erfgoedbeheerders aan de universiteiten, werft subsidies voor gemeenschappelijke initiatieven en behartigt de belangen van het academisch erfgoed in het bestuurlijke circuit.

De stichting werd in 1997 opgericht toen toenmalig staatssecretaris van OC&W Aad Nuis een subsidie van 12 miljoen gulden ter beschikking stelde. Deze subsidie werd ondergebracht bij de Mondriaan Stichting. In samenwerking met de Mondriaan Stichting werd een plan van aanpak ontwikkeld voor het beheer van de collecties van de universiteiten.

Er werden collecties en objecten geselecteerd die behouden moeten blijven. Ook werd er bepaald hoe de collecties beter benut kunnen worden ten behoeve van onderwijs en onderzoek en hoe de collecties toegankelijker kunnen worden gemaakt voor het brede publiek. Voor de diverse collecties zijn verschillende projecten opgestart, onder meer met betrekking tot de botanische, medische en geologische collecties.

De collecties waarop de SAE zich richt, bevinden zich in diverse instellingen die deel uitmaken van de vijf universiteiten. Onder deze instellingen bevinden zich het Academisch Medisch Centrum, het Allard Pierson Museum, de Bibliotheek TU Delft, de Botanische Tuin TU Delft, de Botanische Tuinen Utrecht, het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, de Hortus botanicus Leiden, de Hortus Haren, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Universiteitsbibliotheek Leiden, de Universiteitsbibliotheek Groningen, de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, het Universiteitsmuseum Groningen en het Universiteitsmuseum Utrecht.

In 2011 lanceerde de SAE een gemeenschappelijke collectiewebsite, waarin zowel op collectie als op object gezocht kan worden. In 2014 startte het project Expeditie Wikipedia, waarvoor een Wikipedian in Residence werd aangesteld.

Publicatie[bewerken]

  • Universitaire collecties in Nederland: nieuw licht op het academisch erfgoed; onder redactie van Tiny Monquil-Broersen; uitgegeven door Waanders in samenwerking met de Stichting Academisch Erfgoed (2007); ISBN 9789040083747

Externe link[bewerken]