Stichting Dutch Art Works

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Stichting Dutch Art Works is een stichting die de beeldende kunstverzameling beheert, bestaande uit aan buitenlandse musea geschonken kunstwerken van Nederlandse kunstenaars.

Toelichting[bewerken]

De stichting die in 2005 het licht zag en gesponsord wordt door de BankGiro Loterij, stelt zich ten doel Nederlandse kunstenaars meer internationale bekendheid te bezorgen.
De stichting wordt geadviseerd door de kunstkenner Rudi Fuchs. Desgevraagd stelde hij dat: "Europese landen hebben op dit ogenblik de neiging om zich op zichzelf terug te trekken. Alle musea verdedigen het werk van hun nationale kunstenaars. Nochtans wint dit werk aan betekenis door het te vergelijken met kunst uit andere landen. In Europa gaat het niet om het afbakenen, maar om het verstrengelen van culturen. Alzo ondersteunen wij de Nederlandse kunst en tegelijk verrijken wij de buitenlandse musea. Sommige uitstekende kunstenaars zijn ten onrechte nauwelijks bekend buiten hun eigen land."

Een criterium bij selectie is dat er op wordt toegezien dat het kunstwerk past in de omgeving waarin het terechtkomt. De geschonken werken van Co Westerik sluiten aan bij het realisme van Valerius De Saedeleer of Gustave Van de Woestijne. Alzo werpt men een nieuwe blik op de traditie.

In 2007 presenteerde het Gemeentemuseum Den Haag werken van vijf Nederlandse kunstenaars die een plaats kregen in de vaste collectie van toonaangevende Europese musea.

Recente schenkingen[bewerken]

Externe link[bewerken]