Theologische Universiteit Apeldoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Theologische Universiteit Apeldoorn
Theological University Apeldoorn
TUA-gebouw, wijk De Parken, Apeldoorn
TUA-gebouw, wijk De Parken, Apeldoorn
Afkorting TUA
Motto Denken om te dienen
Locatie Apeldoorn, Nederland
Opgericht 1894
Type Theologie
Rector prof. dr. Herman Selderhuis
Lid van Christelijke Gereformeerde Kerken
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) is de Nederlandse theologische opleiding die uitgaat van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Aan de TUA studeren ruim 130 studenten.

Geschiedenis[bewerken]

Nadat in 1892 de Vereniging had plaatsgevonden tussen de Christelijke Gereformeerde Kerk (op slechts drie gemeentes na) en de Nederduits Gereformeerde Kerken, ging een klein deel van de Christelijke Gereformeerde Kerk verder onder de oude naam. Als gevolg van de vereniging was de Theologische School in Kampen overgegaan in handen van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Omdat de nieuwe kerk geen theologische opleiding had stichtte de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerk in 1894 een 'Theologische School' in Den Haag. De opleiding verhuisde in 1899 naar Rijswijk, maar werd in 1910 weer naar Den Haag verplaatst. In 1919 werd de school gevestigd in Apeldoorn, onder meer omdat men een grote stad minder geschikt achtte als woonplaats voor de studenten.

In 1962 werd de naam van Theologische School veranderd in Theologische Hogeschool, om in 1989 te worden veranderd in Theologische Universiteit Apeldoorn. Tot 1968 was de Theologische Hogeschool alleen toegankelijk voor studenten die waren toegelaten tot de predikantenopleiding van de Christelijke Gereformeerde Kerken. In dat jaar mochten ook anderen de theologieopleiding volgen, mits zij instemden met de Drie Formulieren van Enigheid. Hierdoor konden ook studenten uit andere kerkgenootschappen, uit het buitenland en studenten die wel theologie wilden studeren, maar geen predikant wilden worden of (nog) niet waren toegelaten tot de predikantenopleiding aan de Hogeschool studeren. In 1975 werd het kandidaatsexamen door het de overheid gelijkgesteld aan het examen aan een rijksuniversiteit. Hierdoor kwam de Hogeschool ook in aanmerking voor rijkssubsidie en konden de studenten aanspraak maken op een studiebeurs. In 1979 werd het mogelijk om ook het doctoraal examen af te leggen en in 1992 vond de eerste promotie aan de universiteit plaats.

De universiteit begon het collegejaar 2014-2015 met een recordaantal van 148 studenten.[1] In diezelfde periode besloot de TUA een beperking in te stellen op het aantal studenten en promovendi uit Zuid-Korea. In dat land is veel aandacht voor het gedachtegoed van Nederlandse theologen als Abraham Kuyper en Herman Bavinck, waardoor veel studenten voor één van de kleinere gereformeerde universiteiten in Nederland kiezen. In Apeldoorn was het aantal Zuid-Koreaanse studenten in tien jaar tijd verdubbeld.[2]

Hoogleraren en universitair hoofddocent[bewerken]

Hoogleraren:

  • prof. dr. J. Dekker (bijzonder hoogleraar)
  • prof. dr. A. Huijgen
  • prof. dr. M.J. Kater (conrector)
  • prof. dr. A. de Muynck (bijzonder hoogleraar)
  • prof. dr. H.G.L. Peels
  • prof. dr. Herman Selderhuis (rector)

Universitair hoofddocent:

  • dr. M.C. Mulder

Emeritus hoogleraren:

Onderwijs[bewerken]

De theologische studie heeft een duur van zes jaar. De student zit de eerste drie jaar in de bachelor, deze heeft een meer oriënterend karakter waar ook veel talen als Grieks, Latijn, en Hebreeuws aan de orde komen. In de driejarige master die daarop volgt komt verdere verdieping en specialisatie aan de orde. De opleiding is specifiek gericht op het opleiden van predikanten (voor de CGK). Verder tracht men in de opleiding het gereformeerde karakter van het geloof en de kerk en het wetenschappelijk niveau van de universiteit bij elkaar te houden. Het vakkenpakket bestaat uit vakken als ethiek, apologetiek, Oude en Nieuwe Testament, canoniek, dogmatiek, kerkgeschiedenis, kerkrecht en ambtelijke vakken.

Studenten[bewerken]

De universiteit is oorspronkelijk opgericht als opleiding tot predikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Sinds 1968 staat de universiteit echter ook open voor mensen die theologie willen studeren zonder predikant te worden. Er volgen ook enkele studenten hun opleiding die niet aan de CGK verbonden zijn. Deze studenten zijn onder andere afkomstig uit de Baptistengemeenten, de Gereformeerde Gemeenten, de PKN, de Hersteld Hervormde kerk, en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Voor de laatstgenoemde groep is in november 2005 besloten dat er vanaf 2006 een soort "minor" in het curriculum wordt opgenomen waarbij het voor de aankomend Nederlands Gereformeerde predikanten mogelijk wordt om 20% van de opleiding te besteden aan vakken die specifiek op de Nederlands Gereformeerde Kerken gericht zijn.

Studentencorps[bewerken]

Aan de universiteit is een eigen studentencorps verbonden: C.S.A.T.A. PFSAR. De vereniging is opgericht in 1904 onder de naam Dindua en is alleen toegankelijk voor studenten van de TUA. Bijna iedere donderdag ontmoet men elkaar op de hoogste verdieping van het universiteitsgebouw: de Areopagus.

Toekomst[bewerken]

Er zijn plannen om de TUA op te laten gaan in de nog op te richten Gereformeerde Theologische Universiteit, waarin de TUK en de NGP participeren. Naast deze drie participanten zullen er docenten en bestuursleden uit de kring van de Gereformeerde Bond gevraagd worden. Vestigingsplaats van deze nieuwe universiteit wordt waarschijnlijk ergens in de wijde omgeving van Utrecht. De meningen over deze Gereformeerde Theologische Universiteit lopen binnen de achterban van de Christelijke Gereformeerde Kerken echter sterk uiteen.

Externe link[bewerken]