Tutankamon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Tutankamon (Tut Ankh Amon, prvotno Tutankaton) je bil egipčanski faraon 18. dinastije (Novo kraljestvo), v obdobju okoli 13331323 pr. n. št. Kot mlad fant je vladal približno 10 let in je imel zelo majhno zgodovinsko vlogo. Do začetka 20. stoletja, ko je Howard Carter 4. novembra 1922 v Dolini kraljev odkril njegovo grobnico (danes št. 62), je bil neznan faraon. Mladi faraon je umrl v sumljivih okoliščinah, star le 18 let. Na to dejstvo so nakazali rentgenski posnetki njegove mumije, ki so ugotovili poškodbo njegove lobanje in pa zlom noge. V letu 2005 je bila narejena računalniška tomografija njegove mumije, ki je pokazala, da Tutankamon ni umrl zaradi udarca v glavo, ampak zaradi poškodbe noge. Po poškodbi, ki je verjetno nastala zaradi padca z vozu, je še nekaj dni živel in potem umrl zaradi sepse.[2] V letu 2010 pa je bila narejena DNK analiza ostankov več mumij, med njimi tudi Tutankamonove, ki je nedvomno dokazala, da je Tutankamonov oče faraon Ehnaton, njegova mati pa Ehnatonova sestra, katere ime je še neznano.[3] Tutankamon je bil poročen z Anhesenamon, ki je bila hči kraljice Nefertiti ter tako njegova pol-sestra.

Alabastrna posoda s faraonovimi notranjimi organi. Mumificiranje ni ohranilo samo faraonove kože in kosti, ampak tudi njegove notranje organe. Posoda je imela štiri predele, v katerih so bila shranjena jetra, pljuča, spolni organi in želodec.
Vhod v Tutankamonovo grobnico v Dolini kraljev

Grobnica[uredi | uredi kodo]

V Tutovi grobnici je bilo več kot 5000 predmetov, ki jih danes hrani Kairski muzej. Grobnica je za arheologijo izrednega pomena, ker je edina do sedaj odkrita faraonova grobnica, ki je bila skoraj nedotaknjena.

Upodobitev faraona Tutankamona na lovu, faraonov leseni sarkofag. Hrani ga Kairski muzej.

Tutankamonovo prekletstvo[uredi | uredi kodo]

Predvsem v medijih se je zelo veliko govorilo o Tutankamovem prekletstvu. Dejstvo je, da je veliko ljudi, povezanih z odprtjem Tutankamonove grobnice umrlo, nekateri v nepojasnjenih in sumljivih okoliščinah. Tu niso vpletene le smrti, neposredno povezanih z odprtjem ampak tudi njihovi družinski člani in osebe, ki pri tem niso imele nikakršne povezave (mrtvaški voz povozil dečka). Pri nekaterih se pojavljajo nizi nesrečnih dogodkov, ki jih nekateri povezujejo s prekletstvom, drugi pa imajo za naključja. Je pa Howard Carter, ki je imel glavno vlogo pri odpiranju grobnice, živel še dolgo zatem in tudi še dolgo let redno obiskoval grobnico, ko je popisoval najdbe, preučeval slikarije ...

Zgodba po Tutankamonu Tutankamon ni imel nobenih potomcev, žena Anhesenamon je 2x splavila in sicer 2 deklici. Zatorej je po njegovi smrti oblast prevzel njegov svečenik po imenu Aj. Aj se je poročil z Anhensenamen, ki tega ni želela. Slednja je skrivnostno umrla in za seboj ni pustila nobenih sledi. Aj je vladal 4 leta, za njim pa je oblast prevezel še en navaden smrtnik Horemheb. Ta je bil v času Tutankamona poveljnik egipčanske vojske, zato je zlahka prišel na oblast. Tutankamon je bil zadnji predstavnik 18. dinastije.

Imena[uredi | uredi kodo]

Horovo ime
G5
E1
D40
t G43 t F31 s t G43 Z3
Srxtail2.svg
𓅃𓃒𓂡𓏏𓅱𓏏𓄟𓋴𓏏𓅱𓏪𓊁
Kanakht Tutmesut
The strong bull, pleasing of birth
Naziv Nebti
G16
nfr O4
p
G43 M40 Z3 s W11
r
V28 D36
N17
N17
N21
N21

wr aH pr Z1 i mn
n
nb
r
Dr
r
A41
𓅒𓄤𓉔𓊪𓅱𓇩𓏪𓋴𓎼𓂋𓎛𓂝𓇿𓇿𓈅𓈅𓅨𓉥𓉐𓏤𓇋𓏠𓈖𓎟𓂋𓇥𓂋𓀯
Neferhepusegerehtawy Werahamun Nebrdjer
One of perfect laws, who pacifies the two lands; Great of the palace of Amun; Lord of all[4]
Zlati Horus
G8
U39 N28
Z2
O34 R4
t p
R8A HqA q
Y1
mAat s

Htp
t p
R8A w T
z
U39 xa
Z2
i t
f

A41
f
C2 U39 xa
Z2
Tz
z
tA
tA
m
𓅉𓍞𓈍𓏥𓊃𓊵𓏏𓊪𓊹𓊹𓊹𓋾𓈎𓏛𓁦𓋴𓊵𓏏𓊪𓊹𓊹𓊹𓅱𓍿𓊃𓍞𓈍𓏥𓇋𓏏𓆑𓀯𓆑𓁛𓍞𓈍𓏥𓋭𓊃𓇾𓇾𓅓
Wetjeskhausehetepnetjeru Heqamaatsehetepnetjeru Wetjeskhauitefre Wetjeskhautjestawyim
Who wears crowns and pleases the gods; Ruler of Truth, who pleases the gods; Who wears the crowns of his father, Re; Who wears crowns, and binds the two lands therein
Prenomen
M23 L2
Hiero Ca1.svg
N5 L1 Z2
nb
Hiero Ca2.svg
𓇓𓆤 𓍹𓇳𓆣𓏥𓎟𓍺
Nebkheperure
Lord of the forms of Re
Sin Raja
G39 N5
 
Hiero Ca1.svg
i mn
n
t G43 t S34 HqA iwn Sma
Hiero Ca2.svg
𓅭𓇳 𓍹𓇋𓏠𓈖𓏏𓅱𓏏𓋹𓋾𓉺𓇗𓍺
Tutankhamun Hekaiunushema
Živa podoba Amona, vladar Zgornjega Heliopolisa

Leposlovje[uredi | uredi kodo]

Bob Brier: Skrivnostna smrt Tutankamona (ne upošteva novejših znanstvenih dejstev glede vzroka Tutankamonove smrti)

Nick Drake: Tutankamon, Knjiga senc

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Clayton, Peter A. (2006). Chronicle of the Pharaohs: The Reign-by-Reign Record of the Rulers and Dynasties of Ancient Egypt. Thames & Hudson. str. 128. ISBN 0-500-28628-0. 
  2. ^ Williams, A. (2005). "King Tut Revealed". Natinal Geographic Magazine 207 (6): 2. 
  3. ^ Hawass, Zahi (2010). "Tutove družinske skrivnosti". National Geographic Slovenija 5 (9): 36. 
  4. ^ "Digital Egypt for Universities: Tutankhamun". University College London. 22 June 2003. Pridobljeno dne 5 August 2006. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]