Palazzo dell'Arengario

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
Palazzo dell'Arengario
Milán, Duomo, průčelí.jpg
Palazzo dell'Arengario is located in Milan
Palazzo dell'Arengario
Palazzo dell'Arengario
Palazzo dell'Arengario is located in Italy
Palazzo dell'Arengario
Palazzo dell'Arengario
General information
Architectural style Fascist
Location Piazza del Duomo
Town or city Milan
Country Italy
Coordinates 45°27′49″N 9°11′24″E / 45.4635°N 9.1900°E / 45.4635; 9.1900Coordinates: 45°27′49″N 9°11′24″E / 45.4635°N 9.1900°E / 45.4635; 9.1900
Current tenants Museo del Novecento
Construction started 1936
Completed 1956
Renovated 2000s
Technical details
Material Façade: Candoglio marble
Design and construction
Architect
  • Piero Portaluppi
  • Giovanni Muzio
  • Pier Giulio Magistretti
  • Enrico Agostino Griffini
Other designers Façade: Arturo Martini
Renovating team
Architect
Piazza del Duomo in 2007; Palazzo dell'Arengario is on the left

The Palazzo dell'Arengario is a Fascist-era complex of two symmetrical buildings in Piazza del Duomo, the central piazza of Milan, Italy. It was completed in the 1950s and currently houses the Museo del Novecento, a museum dedicated to 20th-century art.[1] The word "arengario" refers to its original function as a local government seat in the Fascist period.

History[edit]

The Arengario was designed by Piero Portaluppi, Giovanni Muzio, Pier Giulio Magistretti e Enrico Agostino Griffini. Construction began in 1936, but experienced several delays and suffered from the World War II bombings; it was eventually completed in 1956.[2] The façade is decorated with reliefs by Arturo Martini.

In the 2000s, the palace was restored and adapted by Italo Rota and Fabio Fornasari to house the Museo del Novecento, a museum of twentieth-century art inaugurated in 2010, especially renowned for its unique collection of Futurist paintings. During the restoration works, a "media façade" (i.e., a 487 m2 LED screen displaying news on upcoming events, advertising, and more) was affixed to the façade of the left-hand building.[3]

References[edit]