124 Horseferry Road

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to navigation Jump to search
124 Horseferry Road
Channel 4 Headquarters building
Cropped image of 124 Horseferry Road, London.jpg
Channel 4 Headquarters with the Big 4 sculpture in the foreground
General information
Architectural style High-tech architecture
Location City of Westminster
Address Channel Four Television, 124-126 Horseferry Road, London
SW1P 2TX
Coordinates 51°29′45.4″N 0°7′58.6″W / 51.495944°N 0.132944°W / 51.495944; -0.132944Coordinates: 51°29′45.4″N 0°7′58.6″W / 51.495944°N 0.132944°W / 51.495944; -0.132944
Construction started 1990
Opened 6 July 1994
Cost £38,500,000
Owner Channel Four Television Corporation
Height
Antenna spire 43 m (141 ft)[1]
Roof 37 m (121 ft)[1]
Technical details
Floor count 4
Floor area 15,000 m2 (160,000 sq ft)
Design and construction
Architecture firm Richard Rogers and Partners
Project Architects:[2]
John Young (Project Partner)
Mark Darbon (Project Lead)
Richard Rogers
Graham Stirk
Mike Davies
Mike Fairbrass
Stephen Light
Avtar Lotay
John Lowe
Andrew Morris
Stephen Spence
Martin White
Structural engineer Arup Group
Quantity surveyor Davis Langdon & Everest / Mott Green Wall

124 Horseferry Road is the headquarters for the British television broadcaster, Channel 4. It is located in the City of Westminster, London and includes 100 residential apartments. The building was opened on 6 July 1994 and was designed by the Richard Rogers and Partners.

Design and construction[edit]

Entrance to the building

After a selection process during the autumn of 1990, Channel 4 invited three architectural firms to take part in a competition to design their 15,000 m2 (160,000 sq ft) headquarters building on the south-eastern corner of Chadwick Street and Horseferry Road in a mixed development area of Westminster.[3][4]. The site consisted of an abandoned 10 m (33 ft) deep basement of a proposed 1970's post office building.[4] The architectural brief also incorporated a requirement for a residential development of two blocks of flats including 100 apartments, an underground car park and a small public landscaped park.[3][4] The three firms chosen were Bennetts Associates, Richard Rogers and Partners and James Stirling.[3]

The Richard Rogers Partnership was chosen from the shortlist. This was the first major building that they had designed since the Lloyd's building (1978-1986).[5] Construction of the building began in 1990 and was completed in 1994. It was built on a design and build basis. The building consists of two four-storey office blocks that are connected to a central entrance block in an L shape.[4] The entrance has a concave glazed wall.[6] The building is finished in grey steel cladding, which is perforated by red-ochre steel struts. John Young, the project architect, said that the colour was "taken from a paint sample provided by the City of San Francisco: it is the same colour as the Golden Gate Bridge".[5]

See also[edit]

Awards and nominations[edit]

References[edit]

External links[edit]